Eva Persson

Har du været udsat for flyaflysning eller -forsinkelse inden for de sidste 3 år?

Har du inden for de sidste 3 år været berørt af en flyaflysning eller -forsinkelse kan du have penge til gode – Helt op til kr. 4.500 pr. person.

I henhold til Rådets forordning (EF) nr. 261/2004 har flypassagerer, som bliver boardingafvist eller udsættes for en flyaflysning, som hovedregel krav på kompensation på mellem kr. 1.875 og kr. 4.500. Størrelsen på kompensationen afhænger af, hvor langt man skal rejse.

EU-Domstolen har for længst fastslået, at flypassagerer, som oplever længere forsinkelser, kan sidestilles med passagerer på aflyste flyafgange, og således også har krav på kompensation (jf. sag C-402/07).

I Forordningen selv er der ingen regler om forældelse af kompensationskrav, men det er af EU-Domstolen i sag C-139/11 fastslået, at ”fristen for anlæggelse af søgsmål med påstand om kompensation i henhold til Forordningens artikel 5 og 7 fastsættes i henhold til medlemsstaternes egne regler om søgsmålsfrister”.

 I Danmark er den almindelige forældelsesfrist 3 år. Det betyder, at stævning skal indgives inden 3-års dagen for aflysningen eller forsinkelsen.

Det er tilstrækkeligt, at du stadig har din flybillet (måske ligger den stadig elektronisk i din indbakke?) eller evt. et boardingkort. Mere skal der faktisk ikke til!

Der er ikke i Danmark krav om, at du skal have kontaktet flyselskabet inden for en bestemt frist. Anderledes er det f.eks. i Sverige, hvor man – for at have krav på kompensation – skal have rejst kravet over for flyselskabet inden 2 måneder efter forsinkelsen, boardingafvisningen eller aflysningen.

Det kan, med andre ord, være en god idé at lede efter sine gamle flybilletter. En familie på 4 personer har f.eks. krav på kr. 18.000, hvis de er blevet mere end 3 timer forsinket på deres ferierejse til Thailand.